Élesztő felfuttatása

eleszto-felfuttatasa
Elkészítési idő: 15 perc
Adag: 1
Nehézség: Egyszerű

Hozzávalók

 • 5 dkg élesztő
 • 1 dl langyos víz vagy tej
 • 2 teáskanal cukor

Az élesztő felfuttatása az első szükséges lépes szinte minden kelt tészta vagy élesztős tészta elkészítéséhez. Az élesztő valójában egy microgomba, ami cukorral vagy keményítővel táplálkozik. Ha biztosítva vannak a megfelelő kerülmények, az élesztőgomba életre kel, ezt a folyamatot nevezzük fermentációnak vagy erjedésnek, köznyelven felfuttatásnak. A folyamatban alkohol és szén-dioxid termelődik.

Az élesztő felfuttátasa nagyon egyszerű, és előkészítése csupán egy perc. Itt röviden leírom és képekkel bemutatom, hogyan futtasd fel az élesztőt és olyan hasznos tanácsokkal látlak el, amivel mindig sikerül majd a folyamat.

Élesztő felfuttatása

Recepttől függően, az élesztőt vízben vagy tejben kell felfuttatni. Ebben az esetben tejet használtam, de vízzel is ugyanazokat a lépeseket kell követni.

 1. Az élesztő felfuttatásához önts 1 dl langyos tejet vagy vizet egy fél literes pohárba vagy edénybe

 2. Adj hozzá 2 teáskanál kristálycukrot

 3. Morzsold bele az élesztőt majd jól keverd el, hogy a cukor feloldódjon és táplálja az élesztőt

 4. Helyezd az edényt egy meleg helyre 15 percre

 5. Ha jól csináltad, 10-15 percen belül a keverék 2-3-szorosára nő és a teteje habos lesz

Kész a felfuttatott élesztő. Márcsak egy jó recept kell hozzá.

Hasznos tippek az élesztő felfuttatásához

Ahhoz, hogy a folyamat mindig jól sikerüljon, én a következőket javaslom:

 • Az élesztő felfuttatásához mindig langyos, kb. 25-30 C fokos vizet vagy tejet használj. Hideg vízben nem indul be a folyamat, forró vízben pedig az élesztőgombák elpusztulnak.

 • Fontos, hogy az élesztőt meleg környezetben futassuk fel. A 25 C fokos környezet ideális az élesztő felfuttatásához. Ilyen hőmérsékleten gyorsabban zajlik a fermentáció.

 • Ahogy korábban említettem, az élesztőgomba cukorral vagy keményítővel táplálkozik. Ezért kell a vízbe vagy tejbe cukrot vagy lisztet tenni.

 • A só megöli az élesztőgombát. Ezért soha ne ajd sót közvetlenül az élesztőhöz.

 • Az élesztő fermentációjához szükség van időre. Minden esetben legalább 10 percet szánj az élesztő felfuttatására.

 • Ha hideg vízzel vagy tejjel kezdted el felfuttatni az élesztőt, ne rakd a mikróba, mivel a gomba a mikróhullámok hatására elpusztul. Melegíts vizet egy külön edénybe, és helyezd az élesztőt tartalmazó edényt a meleg vízbe.

 • A szárított élesztőt szoba hőmérsékleten, a friss élesztőt hűtőben, 2-8 C fokon tároljuk. A friss élesztő idővel bomlásnak indul, akár hűtőben tárolva is. Soha ne használj lejárt vagy régi élesztőt.

Szólj hozzá elsőként!

Szólj hozzá!


*